Easy söndag

Inatt har det äntligen varit svalt! Drog tillochmed över mig lakanet. Vaknade när hundarna fick glädjefnatt när Janne kom från jobbet vid halv åtta, sen sov jag lite till. 
 
Har tillåtit mig vara slö. Har skickat den info jag skrivit om vårt (föreningen Knyppelpinnarna) deltagande i Skansens lin- och ulldagar 25-28 augusti samt åkt till Solberga för att köpa frö till Ragnar och mygglarver till grodorna. Passade på att köpa en hamburgare till lunch. Fick brått hem när himlen öppnade sig över Solberga i ett skyfall för jag hade Ragge och Esmis ute, men hemma var det torrt. Pratat lite i telefon. Janne vaknade, jag tog in djuren så satt vi och tittade på skyfallet när det drog in över Tosterön... Mäktigt skådespel med ljud och sken.
 
 
Jag gick och la mig en stund, en skön powernap medan Janne tog hundpromenad no3. Är jättetrött. Inte så konstigt kanske, har massor i huvudet. Hittade klassikern om professorn med majonäsburken när jag googlade på viktminskning. Precis vad jag behövde bli påmind om:
 
En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.
 
Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.
 
Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt ”ja”.
 
Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.
 
Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.
 
Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som – om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod – ändå skulle uppfylla och berika ert liv. 
 
Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil. 
 
Sanden representerar allt annat – småsakerna. Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. 
 
Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ”golfbollarna” först – sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand. 
 
En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade, jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

 

 
Det är så lätt att klämma in nånting mer i ett fullspäckat schema, men ibland blir man med emfas påmind om det som är viktigt i livet.
 
Nej hörni. Hundarna ska få middag, ska se om jag oxå hittar nåt som frestar. Jag stannar hemma i natt och vill nog gå och lägga mig så fort tvätten snurrat klart. Och den där svalare veckan prognoserna lovat verkar utebli...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0