Sala silvergruva

 
Igår åkte vi på församlingsutfärd till Sala! Sala silvergruva har funnits på min bucketlist länge och nu är den avprickad i en trevlig form. Det finns dock inget som säger att jag inte åker dit igen. 
 
 
Vi fick åka ner på 155m djup. Gruvschakten sträcker sig 318 m nedåt men de schakt som ligger under 155m är vattenfyllda.
 
 
Gruvdriften påbörjades på 1400-taket och det är mäktigt att tänka att de 22km långa gruvgångarna brutits med ca 8 cm på två dygn. De eldade på nätterna så berget sprack, sen bröt man med hackor. Arbetarna jobbade 10 timmar, 6 dar i veckan. Arbetarna dog oftast 7-10 år i förtid pga sjukdomar relaterade till D-vitaminbrist då de fick alldeles för lite dagsljus, men deras familjer behövde inte svälta då de fick dagslön och alltid hade en liten peng att köpa mat för.  Bly och silver utvanns och gruvan  är Sveriges viktigaste silverfyndighet.
 
0,1% silver, 40% bly
 
 
Sen gick färden vidare till Kristinakyrkan i Sala. Vi fick en andakt av vår egen präst och en jättebra guidning av Mariakyrkans präst.
 
Kristinakyrkans ljusbärare är inspirerad av gruvgångarna och schakten i Sala Silvergruva
 
Efter andakt och visning av kyrkan blev det fika på Schelins kondis. Vågar nog påstå att det var den godaste Budapest jag ätit nån gång! Med hallon!
 
 
Sist på utflyktsschemat stod Skultuna där vi kunde shoppa loss på glas, mässing och annat skoj.
 
 
Mina fynd för dagen blev en selenitlykta, en ametist, en agatgeod samt ett bergskristallhjärta som jag köpte vid gruvan samt ett mässingshjärta, en kökskniv och ett marmorunderlägg i Skultuna.
 
 
 Nej! Nu ska jag ta hand om dagen! Sköt om er 💕

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0