Tumba bruk mm

Dagarna springer! Tisdagmorgon bjöd på arbetsfrukost, två olika möten och en trevlig middag med församlingsrådet. Maken hämtade hundarna så jag kunde bara ta det lugnt och bara fokusera på jobbet. Stannade kvar och hjälpte till med disken, det var kul! Gillar att jobba praktiskt och effektivt!
 
 
Dagen har bjudit på hembesök, lunchmusik, sopplunch och en guidad tur på Tumba bruk med Herrklubben. Hur många gånger har jag inte åkt förbi där men aldrig varit inne. vi fick en bra guide som berättade om livet på bruket, sedeltillverkningen och om Riksbankens historia som har sina anor från 1600-talet.
 
 
På bruket levde man i princip hela sitt liv. Man började arbetsdagen vid fyra på morgonen och fick fyra mål mat om dagen. Männen jobbade i sedelbruket medan kvinnor och barn tvättade lump som fick torka och blekas på Blekängen. Man hade oxå  rätt till en liten odlingslott, man kunde ha höns och grisar samt en ko om man hade råd. Barnen fick gå i skola en del av dagen och de fick lära sig läsa och skriva samt katekesen av moster Carolina. Hon hämtades från fattigstugan och verkade på bruket i 27 år. Bruket var oxå ett av de första bruken som anställde en barnmorska och inrättade en Konsumbutik.
 
 
Till den första sedeltillverkningen användes lump. Att slänga lump var straffbart men lumphandlare for runt i Sverige och köpte upp gammalt linne och uttjänta kläder. Detta tvättades, blektes och gjordes till små fibrer som man sen tillsammans med mycket vatten kunde göra papper av. Senare började man använda bomull.
 
Bomull
 
Sedeltillverkning idag handlar om att ligga steget före förfalskarna och dagens sedlar har både vattenstämplar och ett flertal säkerhetsmarkörer inlagda i papper och tryck.
 
 
De första kreditivsedlarna var papperslappar utfärdade av Stockholm Banco och Johan Palmstruch som garanterade att man hade det värde som stod på sedeln i mynt på banken. Så sedeln har sin början i 1660-talet och ersatte handhavandet av stora tunga kopparmynt.
 
Detta mynt väger nästan 20 kilo och var värt 10 daler. De första var de största och präglades bara under några år.
 
När vi kom åter till jobbet tyckte jag att arbetsdagen var slut. Hämtade hundar och fixade mat åt dem innan jag åkte till bästisen för zonterapi och några timmars bubbel. 
 
Nu är det hög tid att dejta John Blund. Veckan är inte slut än!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0