Kom, kom, signade jul 🌟

SĂ€nk dina vita vingar
över stridernas blod och larm,
över all suckan ur mÀnniskobarm,
över de slÀkten som gÄ till ro,
över de ungas dagande bo!
Kom, kom, signade jul, sÀnk dina vita vingar!
 
SÄ befinner vi oss mitt i julen. Julafton Àr över, igÄrkvÀll och  imorse öppnades det paket vÀrlden över. Satt och slötittades pÄ tv igÄr medan Marianne Mörck med bravur försökte lÀra oss lite historia. Om julklappen som i Sverige historiskt var ett skÀmt dÄ man slÀngde in en, ofta en lite elak, present och sen sprang för allt vad tygen höll. Det Àr vÄr svenska historia. Men vi sÀger oxÄ att vi ger julklappar till varandra dÄ de tre vise mÀnnen gav gÄvor till Jesus.  Grannen, som Àr frÄn Kuba, har berÀttat att pÄ Kuba fick de julklapparna pÄ trettondagen, den dag dÄ de tre vise mÀnnen fann Jesus i stallet. St Claus, "jultomten", Àr en förkortning pÄ Sankt Nicholas. Sankt Nicholas föddes i Lykien och blev sÄ smÄningom Àven Àrkebiskop dÀr. Han var kÀnd för sin givmildhet och skÀnkte allt han Àgde till fattiga. JÀmför man bilden pÄ st Nicholas och jultomten ser man likheten...
 
Ärkebiskop st Nicholas och jultomten st Claus
 
...för vÄra nordiska tomtar var smÄ grÄ vÀsen som sÄg till att allt stod vÀl till i gÄrd och stuga. Julgranen har en annan historia och julskinkan likasÄ. Historia Àr intressant! Och vÄra jultraditioner Àr ett hopkok av allt möjligt spÀnnande frÄn Ärtusendena.
 
En liten börs jag köpte nÀr jag var i Lykien 2014 vid St Nicholas gravkyrka.
 
Men det vi kan vara överens om Àr att vi firar Jesu födelse, Àven om historiker kommit fram till att Jesus troligtvis föddes pÄ vÄren och inte Är noll utan Är 6 om vi ska vara nogrÀknade. VÄr tiderÀkning frÄn Jesu födelse startade ca 500 Är senare och dÄ rÀknades det lite fel helt enkelt, shit happens. 
 
Det var hÀr det började!
 
Makens och min jul blev otraditionell som den blir alltsomoftast. Vi har bestÀmt oss för att inte konkurrera om julen med barnens svÀrförÀldrar sÄ vÄra barn har firat jul pÄ andra hÄll. I Är hade jag ÀndÄ inte orkat med nÄgot baluns av nÄgot slag sÄ det har ju passat bra. Yngsta med pojkvÀn tillbringar jul och nyÄr pÄ Bali. Vi grillade oxfilé och Ät det med potatis/morotsmos och lökringar. Inga julklappar. Vi ger bara barnbarnen och i Är var vÄra barn rara och köpte klapparna dÄ jag varit indisponibel. Lite trist, men sÄ Àr det ibland. Barnbarnen verkar nöjda iallafall och det Àr det viktigaste. 

 
Juldagen fortsÀtter i samma spÄr som vÄr julafton.
I julefrid 🙏

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0