Var ligger Fresta?

Idag blev det lång kyrkgruppsutflykt på SL-kortet. Ända ut till Fresta!
 
 
Jag trodde faktiskt inte det skulle komma så många, det var ju kallt och halt och långt, men 17 tappra möttes upp vid stationen och ytterligare 4 kom till Fresta kyrka. Fresta ligger 13 minuters bussresa från Upplands Väsby pendelstation i historiska områden. Fresta betyder Frejs eller Frejas ställe typ. Frej och Freja var våra fruktbarhetsgudar i asatron. Alldeles intill ligger Vilunda som betyder typ offerlund. Bara i Fresta finns drygt 15 runstenar.
 
 
Vi fick en jättebra sittande guidning med början i Heliga Birgitta, vars föräldrar ägde Fresta gård under en period, och kanske kanske är Fresta egentligen Birgittas Finsta? Det får vi aldrig veta. Kyrkan byggdes på 1200-talet och genomgick en stor renovering på 1700-talet.
 
Den gamla altartavlan från ca1470 var otroligt välbevarad med bladguld och allt. Bredvid Maria och Jesus i mitten fanns Anna, Maria och Jesus. På andra sidan fanns Annas syster och hennes barn. Anna var jungfru Marias mamma.
 
Efter guidningen tog vi bussen tillbaka till Väsby centrum och fikade. Jag provade på en semmelwrap och den var god, smakade semla!
 
 
Hemvägen gick oxå bra och jag tog mig i princip direkt från pendeln till bilen. Maken hade hämtat hundarna och väntade i lyan. Lugn kväll!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0