Störd 😡

Varning för gnÀll-blogg!
 
Sitter rakt uppochner och surar! Har googlat pÄ skonkost och hittar just inget matnyttigt alls. Rökt, stekt, fett, Àgg och Àpplen ska man undvika, typ. Men dr sa att jag skulle undvika t.ex rött kött och rÀkor oxÄ i tvÄ veckor. TÀnkte att fÀrska champinjoner kunde vara gott i kvÀllens skogssvampssoppa, men sÄnt hittar man inte. NÄ, jag fÄr gÄ efter eget huvud. 
 
Sitter samtidigt och stör mig pĂ„ det förhĂ„llningssĂ€tt de flera lĂ€kare hittills har gentemot mig (och jag Ă€r garanterat inte ensam) och det ingĂ„r i dagens allmĂ€nna stördhet. Mer en regel Ă€n ett undantag sĂ„ mĂ„ste lĂ€kare sĂ€ga Ă„t mig att jag behöver gĂ„ ner i vikt. Som regel utan undantag svĂ€ljer jag det och sĂ€ger ingenting samtidigt som mitt inre skriker: HURDÅ? Jag har ju en Ă€mnesomsĂ€ttningssjukdom! Jag har suttit och lyssnat pĂ„ dietister som pratar tallriksmodell och vikten av motion, fysioterapeuter som fĂ„r mig att gĂ„ raska promenader i en korridor och kuratorer som klappar mig pĂ„ kinden och förstĂ„Ă„Ă„r hur jobbigt jag har det đŸ€Ź Och nĂ€r kommer det nĂ„got som jag kan ha anvĂ€ndning av? Är jag en idiot?
 
 
AvdelningslĂ€karen pĂ„ AVA sa inget förra veckan, men lĂ€karen pĂ„ akuten pĂ„pekade att jag skulle mĂ„ bĂ€ttre av att gĂ„ ner i vikt. TvĂ„ gĂ„nger. Tillslut sa jag att jag gĂ„tt ner 15 kg pĂ„ ca tvĂ„ mĂ„nader, hur mycket mer begĂ€r han? Och sĂ„ skrev han i min journal att jag ”druckit stora mĂ€ngder alkohol” under veckan. Det stör mig sĂ„ jag hĂ„ller pĂ„ att brisera, för vad Ă€r stora mĂ€ngder alkohol? Är det en enstaka vecka dĂ„ jag dricker ett glas vin pĂ„ AW och ett par whiskypinnar pĂ„ helgen? Eller tĂ€nker han att jag egentligen menar ett par dunkar rosĂ© och nĂ„gra liter starksprit i veckan som normal konsumtion? Hans journalanteckning kan ha gjort att jag ”slapp” operation, pĂ„ gott och ont. HĂ€ng kvar, snart kommer poĂ€ngen ... 
 
Jag har under dagarna sen jag kom hem googlat pÄ gallsten, bukspottkörtelinflammation och skonkost. Om och om igen lÀser jag att snabb viktnedgÄng Àr en vanlig orsak till gallsten, och gallsten Àr den vanligaste orsaken (över 80%) till bukspottkörtelinflammation hos kvinnor. Tadaaa! Kan det ha ett samband, tror ni? Eller nej sÄ dum jag Àr! Det beror ju sjÀlvklart pÄ att jag sitter hela dagarna och knaprar chips, choklad och bÀlgar i mig stora mÀngder alkohol!
 
 
Efter ett helt Är med taskiga levervÀrden blev jag plötsligt bra dÄ jag började med autoimmun kost. Hm... sÀger huslÀkaren och skickar mig pÄ ultraljud för att kolla levern. DÀr var jag för 2v sen. Jo, jag har fettansamlingar i levern men det Àr ju inget konstigt dÄ leverns mÀnniska Àr fet. Det man oxÄ sÄg var gallstenar pÄ upp till 7mm. (Gallstenarna var borta dÄ jag tog MR förra veckan, vilket jag tycker stöder min tes att bukspottkörtelinflammationen orsakades av gallsten) DÄ fÄr jag ett brev frÄn honom dÀr han ifrÄgasÀtter mitt val av behandling och vill att jag bokar telefontid med honom. Jag ser inte fram emot torsdagens telefontid dÄ jag kommer fÄ ny bassning för att ha valt en annan vÀg Àn endast Levaxin, en vÀg som (ve och fasa) har haft en positiv effekt pÄ bÄde min vikt och mitt mÄende. Samtidigt lÀser jag hur viktig patientens medverkan i vÄrd och val av behandlingsalternativ Àr. Men hur gÄr det ihop nÀr man inte följer lÀkarboksmallen och blir misstrodd?
 
Idag Ă€r jag yr! Sitter inne för att slippa hettan ute. Har inte orkat handarbeta, inte Ă€n. Ska gĂ„ en kort svĂ€ng med hundarna nu och se om jag orkar brodera en stund sen. Ska försöka fĂ„ i mig lite fler kalorier idag... eller, oj, det kanske jag inte ska sĂ€ga... himmel och plĂ€ttar, tĂ€nk om jag skulle passera 1000kcal đŸ˜±đŸ˜±đŸ˜±

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0