TĂ€nkta tankar 💭

IgÄr, eller snarare inatt, gick det inte att ladda upp nÄn blogg. Det hÀnder ibland och jag tror att det beror pÄ uppdateringar i servern. Men men, det finns inte sÄ mycket att berÀtta om gÄrdagen mer Àn att jag gjorde ett storkok kÄllÄda och tittade pÄ en serie pÄ svtplay --> https://www.svtplay.se/video/28363037/en-valdsam-karlek/en-valdsam-karlek-foralskelsen?info=visa&start=auto <-- Sista avsnittet sÄg jag imorse innan jag gick upp. Det kÀnns som detta Àr nÄgot som borde tillhöra allmÀnbildningen. Jag vet av egen erfarenhet hur lÀtt det Àr att sugas med i att "han som Àr sÄ trevlig" inte slÄr, eller att man "förstÄr" och accepterar avvikande beteende tills det Àr pÄ grÀnsen till försent. "Varför gÄr hon inte?" Se filmen sÄ kommer du förstÄ mer om den nedbrytande normaliseringsprocessen.
 
Jag avslutade kvÀllen med att för andra gÄngen se Peter Jihdes "PÄ grÀnsen" om porr. Det finns massor att sÀga om porrindustrin men bÄde vad gÀller mÀns vÄld mot kvinnor och porrindustri sÄ Àr det ju bara att konstatera kvinnan som objekt, egendom och handelsvara. Och ja, ja, ja, det finns bra mÀn och de Àr i majoritet tack och lov... och ja, ja, ja det finns kvinnor som helt frivilligt sÀljer sig men de Àr i minoritet... och det skÀl nog att ignorera problemet? 
 
I bÄda fallen görs en hel del och det ska vi vara glada för, men jag tror att vi skulle behöva gÄ mer pÄ djupet i synsÀtt och samhÀllsstruktur för att inte hamna i objektifiering av tex kvinnor. Jag gÄr sÄ lÄngt som att fundera över vad reklam för rakhyvlar och hudvÄrd som tar bort rynkor gör med oss. Kvinnor ska göra sig vackra medan mÀn skaffar sig en image.
 
Idag har jag Àgnat mig Ät annat. Var in en svÀng till Lill-stan och hÀmtade ett paket. Fick lust att Äka lite till sÄ efter lunch packade jag in hundarna i bilen och körde ut till Kungsberg och VÄrfruberga kloster. Ett tre-i-ett-stÀlle, en kungaborg frÄn 1100-talets början som togs ur bruk nÀr klostret blev klart i slutet av 1100-talet. Bakom klosterruinerna finns kungsgÄrden med anor frÄn 1700-talet.
 
Fornborgen nÀrmast, klosterruinen och lÀngst bort den röda kungsgÄrden 
 
Det finns inte jÀttemycket kvar av den 900 Är gamla kungaborgen. Mycket av stenarna har ÄteranvÀnts i klostret m fl byggnader 
 
För att komma bort till bortre delen av klostret fick vi krypa igenom en taggsnÄr

I klosteromrÄdet hittade jag en dörr, och den var öppen sÄ vi klev in i kolmörkret
 
Mobilens ficklampa var vÀrdelös i det kompakta mörkret, men blixten visade ett andaktsrum
 
VÄrfruberga kloster beboddes av cistercienser-nunnor och var ett av Sveriges rikaste. Det var i bruk under 250 Är, tills Gustav Vasa införde protestantismen och pÄ det sÀttet kunder tillÀgna sig kyrkans rikedomar.
 
Folket hade en egen ingÄng till kyrkan, de fick inte komma in pÄ nunnornas klosteromrÄde. Utanför klostret fanns en sjukstuga för folket. Nunnorna odlade lÀkevÀxter och var lÀkekunniga.
 
 
NÀr jag fÄtt mitt lystmÀte av omrÄdet gick jag en mer rask promenad sÄ hundarna fick strÀcka ordentligt pÄ benen.
 

PÄ vÀgen tillbaka stannade jag till vid Fogdö kyrka och gick ett varv runt den.
 
Till Fogdö kyrka, som byggdes pÄ 1100-talet, kom nunnorna fram till klostret var fÀrdigbyggt.
 
Efter middagen gick vi över till grannarna en stund. NĂ€r vi kom hem igen lurade jag med maken till bĂ„tklubben för att se fullmĂ„nen. Hemma hos oss var trĂ€den för höga. OĂ€ndligt vackert 🌕
 
 
Vi passade pÄ att titta till bÄten oxÄ. Snart ska hon fÄ komma upp och vintervila bakom bodarna. 

 
Ett par timmar vid Tvn och nu gĂ„r vi in i helgen 💚

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0