Be a flamingo đŸŠ©

Ja, hur ska man förklara alla tankar som rinner pÄ en? Jag försöker börja frÄn början...
 
Min almanackas veckoordsprĂ„k đŸŠ© Passar mig pĂ„ pricken đŸŠ©

Vaknade före vĂ€ckarklockan imorse. KĂ€nde osĂ€kerhet. Att vingklippa sitt fjĂ€derfĂ€ vĂ€cker kĂ€nslor i fĂ„gelvĂ€rlden đŸȘ¶ Debattklimat saknas och okvĂ€dingsord haglar. Jag har varit medlem i papegoj-, fĂ„gelföreningar och -forum men undviker dem helt idag. LikasĂ„ hĂ„ller jag en lĂ„g profil i olika hundforum av samma orsak. Det gĂ„r liksom inte att hĂ„lla god ton och ett öppet diskussionsklimat bland fanatiker. Sista gĂ„ngen för min del, för ca 2 Ă„r sen, postade jag en bild pĂ„ Ragnar med skogsvĂ€gen bakom/framför oss i ett papegojforum. Det tog inte mĂ„nga minuter förrĂ€n jag hade en till synes oskyldig kommentar: "Åh, en friflygare! Kan du inte posta en video dĂ€r han friflyger" Nej tyvĂ€rr, det kan jag inte. Ragnar friflyger inte! Hade saker och ting sett annorlunda ut 2008 nĂ€r han flyttade hem till oss som 4-mĂ„naders unge, dĂ„ hade han kanske friflygit till kommentatorns belĂ„tenhet, men 2008 rekommenderades vingklippning rĂ€tt omgĂ„ende för att inte mĂ€nniskan skulle förlora en rymningsbenĂ€gen fĂ„gel. NĂ€r jag hĂ€mtade honom som 4-mĂ„naders fĂ„gelunge den 1 oktober 2008 (dagen dĂ„ Ragnar har namnsdag och nej, han var inget impulsköp) tĂ€nkte jag att han fĂ„r flyga fritt inomhus tills den dag kommer dĂ„ vi tar ut honom. Jag och sonen gick papegojkurs hos veterinĂ€ren och fĂ„gelkunnaren Gunnel Andersson och jag pratade ingĂ„ende med henne om vingklipp eller inte. NĂ€r Ragnar var dryga Ă„ret tog jag beslutet och vingklippte honom för första gĂ„ngen, ENBART för att han försĂ€kra mig om att han inte skulle kunna rymma. Han var helt handtam och prĂ€glad pĂ„ oss i familjen. AlltsĂ„, han kom till oss 2008! DĂ„ fick man vingklippa sina fĂ„glar 2 ggr om Ă„ret. DĂ„ rekommenderade man oxĂ„ en ensam papegoja för att denne skulle bli tam och prĂ€glad pĂ„ familjen/Ă€garen. Idag Ă€r det lag pĂ„ att hĂ„lla tvĂ„ artfrĂ€nder ihop plus att (om jag förstod det rĂ€tt sĂ„ sĂ€ger en ny lag nu att-->) papegojor som inte tidigare vingklippts inte fĂ„r vingklippas. Det gör att jag Ă€r mer eller mindre bannlyst bland "rĂ€ttroende" fĂ„gelfantaster. 
 
Idag blev jag lite "befriad" frĂ„n allt det tunga man mĂ„ste bĂ€ra som en djurmisshandlande papegojĂ€gare som vingklipper! En veterinĂ€r som lugnande pratade med Ragnar medan hon klippte klor och fjĂ€drar, som fullt ut förstod mitt resonemang och INTE dömde. Ragnar Ă€r ju en hund/mĂ€nniska i Ragnars vĂ€rld. Han Ă€r livrĂ€dd för andra papegojfĂ„glar men trivs med oss (mig, maken, vĂ„ra barn, förĂ€ldrar och barnbarn, han Ă€r en sjĂ€lvklar del i denna hans flock) Idag kan jag ifrĂ„gasĂ€tta fĂ„gelhĂ„llning överhuvudtaget. Kor, hĂ€star, hundar och katter Ă€r domesticerade, Ă€ven höns, men ska vi hĂ„lla fĂ„glar i bur öht? Om vi ska det bör det vĂ€l vara pĂ„ ett sĂ€tt som bĂ„de passar mĂ€nniska och fĂ„gel? Idag mĂ„ste du ha en bur enligt angivna mĂ„tt. Du kan alltsĂ„ inte ha en fĂ„gel utan bur, tex. Va? Ragnar Ă€r hemtam om rymmer inte frĂ„n oss, dĂ€remot kan han bli rĂ€dd och instinktivt flyga ivĂ€g, dĂ€rför vingklipper vi. Han följer med i bĂ„t och husbil. Detta accepteras inte av fĂ„gelentusiaster för enligt dem har man ingĂ„tt en livslĂ„ng fĂ„ngenskap hemma med jĂ€ttevoljĂ€r i trĂ€dgĂ„rden och helst ska man inte arbeta utan vara hemma med sina fĂ„glar. Är det det bĂ€sta för fĂ„geln sĂ„ ska vi definitivt inte ha tamfĂ„glar i Sverige, tycker jag... men mitt fokus i dagslĂ€get Ă€r ju Ragnar. Ragnar som inte förstĂ„r att han Ă€r en papegoja. Och det Ă€r mitt fel... men nĂ€r han införskaffades sĂ„g inte fĂ„gellagen och -"kunskapen" ut som idag. Varför ska jag och vi straffas för att vilja Ragnars bĂ€sta? För min hundfĂ„gel kan inte jag se mĂ„r illa i det lĂ„nga loppet av vingklippning. Min individ, Ragnar, fĂ„r följa sin familj pĂ„ alla lĂ€mpliga Ă€ventyr och verkar trivas med det. Han vet ju inget annat. PĂ„ gott och pĂ„ ont. 
 
Idag gjorde iaf jag och Ragnar en utflykt till en smÄdjursklinik jag fÄtt nys om. LÄngt ute i skogen. En jÀttetrevlig veterinÀr som stÀllde den frÄga hen mÄste: Àr han vingklippt tidigare? Sen gjorde hen det hen skulle, hen trimmade klor och vingar, visserligen under Ragnars högljudda protester men fem minuter senare var han kolugn igen. Han Àr en trygg och trevlig goja!
 
RĂ€tt Ă„t mig! Ragnar visade sitt missnöje nĂ€r jag tog honom i handduk 😁
 
Belönad med Ă€pple 🍎 
 
PĂ„ vĂ€g mot nĂ€sta mĂ„l, att lĂ€mna tillbaka ett campingbord i Tumbo, sĂ„g jag en skylt: Gillberga kyrka â›Ș Jag svĂ€ngde av, inspirerad av gĂ„rdagen. Jag kom fram till en fantastiskt vacker kyrka â›Ș Byggd pĂ„ 1100-talet men de vackra trappstegsgavlarna kom dit först pĂ„ 1800-talet. 
 
 
NÀr jag kom tillbaka till bilen stod en dam bredvid den och en husky-blandning som vÀgrade gÄ. Vi pratade lite och hon berÀttade att kyrkan tillfÀlligt var stÀngd pga mögel. 

Efter att ha lÀmnat tillbaka campingbordet i Tumbo hÀmtade jag ett garnpaket hos Godisgubben i StrÀngnÀs. Eftermiddagen hade blivit rÀtt sen sÄ den rymde bara hundpromenad och matlagning innan kvÀllen var ett faktum.
 
Ragnar hÀngde med i sjalen
 
Full koll pĂ„ smĂ„brorsorna đŸ¶đŸ¶đŸŠœ
 
Trots att jag har lite smĂ„fix kvar pĂ„ Lilla My och har fĂ„tt tillbaka min bok för sista genomlĂ€sning före tryck kunde jag inte lĂ„ta bli att kolla hur nya badrumsmattan kommer att se ut! Garnpaketet revs upp och jag stickade nĂ„gra varv i min nyfikenhet đŸ§¶Â 
 
Det blir bra tror jag? LjusgrÄtt, chai och jeans med svart kant!
 
Men nu skiter jag i det hÀr och gÄr och lÀgger mig!
 
đŸ’€ sov gott đŸ’€Â 

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0