St. Eskil-torsdag

Kanske svårt att leva upp helt och hållet till den rubriken, men jag har tagit ungefär samma väg genom Strängnäs som hans likfärd torde ha gjort... fast i andra syften!
 
Klockan 11.00 hade jag och mina disktrasor en dejt med kulturproducenten på Multeum. Jag kan inte säga så mycket om det än, för det är inte officiellt, men lita på att jag kommer berätta så fort jag kan! Så spännande! Och hon kallade mig textilkonstnär! Hepp 😅
 

Hundarna fick ligga kvar i bilen som jag ställt i skuggan. När mötet var klart åkte vi upp till Gula Rosornas företagsby. Där finns ett hundtrim med drop-in för kloklippning. Bägge vovvarna fick manipedikyr och så beställde jag frissatid för Bamse. Bilen fick stå kvar på parkeringen medan hundarna och jag gick promenad bort till st. Eskils källa. 

St Eskil var en engelsk munk som verkade i Sörmland för tusen år sen. Han vandrade från Tuna för att kristna Strängnäs-borna. Det gick inte så bra... Blot-Sven och hans gäng blev irriterade och Eskil stenades till döds. Detta hände runt år 1080 och Eskil helgonförklarades då han dött martyrdöden, och så fick Tuna namnet Eskilstuna. Historien berättar att Eskil döpte omvändare i denna källa, men oxå att hans bårbärare stannade för att vila på vägen från Strängnäs tillbaka till Tuna och satte ner båren på denna plats. Då började källan porla och brusa. Det är många som vallfärdat hit under århundradena. 1925 rustade Frimurarorden upp kring källan och satte dit en stor sten så nu är platsen lätt att hitta. St Eskil tillsammans med St Botvid (som gett namn åt Botkyrka) var samtida och kan ha dött samma år. De båda är Sörmlands skyddshelgon.
 

Efter att ha tvättat ansikte och händer i källan ringde jag en kollega och pratade en liten stund. Solen värmde härligt 🌞 Vi gick på en skogsstig tillbaka till Gula Rosorna och hämtade bilen. 

Under eftermiddagen har jag suttit och stickat lite 🧶 Känner att jag behöver göra en prioriteringsordning för att bli klar med projekt Multeum och projekt knyppelutställning.  Så roliga saker i pipeline 😃 
 
Nu kan Ragnar hänga med på promenad igen. Men det är viktigt att se upp märkte jag idag. Rätt var det var tog han sats och flög in under en liten gran, klättrade uppåt och satt sen som klistrad mot stammen. Det var jättesvårt att få ut den ovilliga gojan. När jag tillslut fick tag i honom ville han inte sitta på axeln eller ryggen som han brukar utan på bröstet med huvudet under kragen. Jag tittade uppåt och såg en örn högt uppe, bara som en avlång prick 🦅 Gojor har en makalös syn 👀 
 
Gjorde en aip-variant av mangokycklingen vi blev så förtjusta i i vintras. Igår kunde jag inte hålla ögonen öppna så här dax så det var tufft att släpa sig ut sistanaden. Idag var jag klok och gick ut med hundarna före kvällens sammanfattande blogg. Nu kan jag bara sparka av mig brallorna och glida ner mellan svala lakan.
 
🌍 Godnatt världen 🌏

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0