Mannen med slagrutan

Om jag nu glodde ondsint på grisar häromkvällen så försökte jag låta bli att kasta onda ögat på maken imorse när han väckte mig... klockan sju 🕖‼️😫 En fläkt i husbilen har gått hela tiden sen vi köpte den, och i imorse hade vi en tid för reparation av denna. För att få fritt under reparationen åkte vi två bilar, han tog husbilen och jag min egen. Ingen risk för tjafs mao och det var dessutom tveklöst vart vi skulle 🚐🚙 När han lämnat in husbilen åkte vi till Anundshög i min bil. Vilken dag det blev!
 
Anundshög är ca 9 meter hög och har en diameter på ca 65 meter. Det gör den till Sveriges största gravhög. Hela området är en gravplats från flera århundraden och boplatsen har brett ut sig åt söder. Här finns/fanns även en tingplats. Nedanför Anundshög ligger, förutom ett par vanliga skeppssättningar även en tvillingskeppsättning vilket är en ovanlig förekomst.
 
Bäst som jag spatserade runt bland fornlämningar från ett par tusen år tillbaka ser jag en man gå runt med en slagruta i tvillingskeppssättningen. Maken hade sprungit ifrån mig så jag stegade fram till mannen och frågade nyfiket vad han gjorde. Han berättade att han hade en hög känslighet för sånt som fanns under jorden och hur klykan/slagrutan fungerade, att den reagerade på framförallt vatten och metall. Hans fru gick runt med hunden och jag återkommer strax till henne. När han berättat lite och visat mig hur slagrutan funkade frågade han om jag ville prova, om jag var en slagrutekvinna. Jag förstod inte riktigt, men då sa hustrun att hon hade inte "det", hade aldrig fått det att funka. Jag greppade grenklykan på anvisat sätt men fick den inte att peka framåt, den pekade nästan rakt ner i marken och jag tog om greppet. Hm 🤨 Det gick inte att få upp den. Då tog han klykan och det visade sig att precis på den plats jag stod reagerade den. Det var så häftigt! Jag provade sen att gå mot några platser där jag sett att klykan reagerade för honom och den dök på samma ställen för mig. Det var verkligen en stark kraft som inte gick att hålla emot. Jag avslutade på den plats där jag börjat och försökte få den att peka rakt fram men mina handleder orkade inte hålla emot. Efter de starka utslag jag fått bad hustrun att få prova. Hon gick på precis samma ställen och höll slagrutan på precis samma sätt, men inte en reaktion. Jag fick gåshud 🤭
 
Slagrutan pekar,
finner vatten och metall
Uråldrig magi
 
Efter en stund jagade jag fatt maken och vi gick runt en stund till i omgivningen.
 
 
På vägen tillbaka för att hämta husbilen svängde vi av mot Badelunda kyrka och "Tant och tös" handelsträdgård. Jag gick ett varv runt kyrkan som har anor från 1200-talet och förundrades över en grav som såg ut som en hällkista. Hittade dock ingen information om den vilket sätter min fantasi i rörelse. Hällkistor är som företeelse ligger tusentals år före Sveriges kristnande. Denna är klart nyare än så och området har en rik historia... En arkeolog? Excentriker? Skådespelare? 
 
Badelunda kyrka
 
Den mystiska graven

 
Vi köpte tre palettblad hos "Tant och tös", sen hämtade vi husbilen och åkte och köpte räkmacka och fikabröd på konditori Brynolf.
 
Vi slog på stort! Jordgubbs- och daijmbisvi, toscaruta, fudgebrownie och jitterbuggare... och nej, vi orkade inte äta upp alltihopa. Den som spar, har!
 
Vi åkte tillbaka till Anundshögs parkering och kokade kaffe i husbilen. Innan vi åkte hem körde vi till en husvagnsfirma nära Enköping och köpte ett mittemellanstort campingbord.
 
Ikväll har maken handlat och fixat ute. Jag har lagat middag, kokat en omgång rabarberkräm och skalat/skurit två omgångar till frysen. En omgång kvar, den tar jag imorgonbitti 🌱
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0