Kristi himmelsfärdsdag

Idag är en röd dag i almanackan. Tillochmed min make är ledig! Vi är lediga (om vi inte jobbar inom vård och andra yrken som aldrig kan ta ledigt) för i kyrkoåret är det 40 dagar efter påskdagen då Jesus uppstod från de döda och enligt traditionen den dag Jesus steg upp till Fadern. Detta uppmärksammar vi genom att vi är lediga från jobb och kan fira gudstjänst, om det inte är pandemi-tider vill säga.
 
Vår dag började med att maken fick åka akut till jobbet (han hade beredskap till kl. 10.00) medan jag fick roa mig på annat sätt. Efter morgonsysslorna tog jag hundar och fågel på promenad. Det blev en spännande promenad om man gillar vår och djur i kombination. Först ut blev den större vattensalamandern i ett dike där jag sett den förr om åren, dock inte på två år. Det gjorde mig jätteglad, men den ville inte fotograferas. När jag smög mig på den lilla dinosaurien, en hane i lekdräkt, smet han ner i dyn. Bamse blev otålig och började skälla, jag hade tänkt gå hemåt men han ville vidare. Ju längre vi gick desto tröttare blev han, men när jag tänkte vända i Oxtorp ville han vidare. Jag förstod ganska snabbt att han ville ner till hundbadet vid Mälaren. 

 
Där gick han rätt ut i vattnet, drack och svalkade sig. 

På håll trodde jag att någon snidat en kvinna vid grillplatsen uppe på sandtaget. Men det bara såg ut så. Däremot hade någon städat upp snyggt och lagt ny sand i grillen så det var jättefräscht.

Utsikten från grillplatsen 

När jag satt mig på bänken vid hundbadet envisades Ragnar med att dra mig i nackhåret. Det gör ont och jag tröttnade på hans fasoner så varje gång han drog mig i nackhåret satte jag ner honom på en sten framför mig. Tillslut protesterade han genom att försöka flyga iväg, med den påföljden att han landade ca två meter ut i vattnet. Det är andra gången detta händer så denna gång var jag lugn. Han breder ut vingarna och drar sig in mot land genom att sätta vingarna framför sig och dra kroppen framåt. Det tog inte 30 sekunder innan han ruskade dig på strandkanten, klättrade upp i en liten lövruska och torkade.

 
En groda kom simmande. Att grodor simmar är väl ingen nyhet, men att de simmar i Mälaren? Var kom den ifrån? Inte från fastlandet heller? Eller?

 
Vår-lyckan att se salamander och groda kompletterades med aurora-, grönsnabbvinge- och blåvinge-fjärilarna. Vi gick hemåt och kom hem strax efter maken. Eftermiddagen och kvällen har vi tillbringat på altanen i solen. Vid tre-tiden gick grannen och jag en kort sväng med våra smågrabbar. De orkade inte så mycket mer i värmen, men vi hörde göken!

 
Ikväll har vi grillat och snart stundar ett varmbad i tunnan.
 
💖 Life is good 💖

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0