Söndag i Torshälla

Långsamt glider jag

nerför leriga backen -

Hittar snödroppar!


Efter frukost tittade vi lite på vår nöd-Tv för att uppdatera oss om världsläget. Vår Tv pajade i torsdags och maken köpte ny Tv i fredags som han fick upp på väggen till kvällen… men när han skulle dra bort skyddsplasten följde skärmen med. Det såg helt sjukt ut! Igår innan vi åkte till Sundbyholm tog han tillbaka Tvn och guess what, den ska skickas tillbaka för att se om den går att laga! Vi hann inte ens sätta på den! Jag föreslog att vi ska flytta närmre Tvn eller plocka fram ett mindre bord och ställa närmre oss, för det är rätt svårt att se vad vi tittar på 📺 👀 

(null)

Även idag blev det utflykt. Jag trodde Torshälla var ett köpcentrum men det var en jättefin lite ort en bit norr om Eskilstuna. Vi parkerade längs kanalen och gick upp för att se kyrkan.

(null)
Kyrkan är byggd vid en offerplats till asaguden Tor, Torsheargh. Det var vanligt att kyrkorna byggdes på eller nära offerplatserna till asagudarna. Namnet Torshälla vittnar om tillbedjan vid platsen.

(null)

(null)

Medan jag fotograferade kyrkan började en kvinna prata med mig och när jag berättade att det var första gången vi var där rekommenderade hon utkiksplatsen varifrån man skulle se hela Torshälla. Det nappade vi på och gick dit. 

Det visade sig vara en skans från 1400-talet, Nyby skans eller Nybyborgen. Vi började klättra uppför backen, men plötsligt känner jag hur vänsterfoten börjar glida i leran. Långsamt går jag ner i curlingposition, men glider baklänges tills jag lyckas välta över och sätta mig på rumpan. Sammanlagt glider jag tre meter i leran in under ett buskage samtidigt som ederna osar, inga ord och svador man förväntar sig från en diakons mun. Men inget ont som inte har nåt gott med sig. I backen vimlade det av snödroppar och utsikten över Nybyån var vacker.

(null)

(null) 

På återvägen gick vi upp vid ännu en utkiksplats vid kvarnen.

(null)

(null)

Vi gick förbi bilen där jag lagt lite extra kläder nån gång i höstas i samma veva när jag badade vid Tullgarn med min väninna. Det var skönt att få torra brallor på sig plus att det gick utmärkt att promenera på vägarna i inneskorna. Jackan gick inte att göra nåt åt.

Vi vandrade längs ån och njöt av det soliga vädret. 5 km och 7500 steg. Vi körde vidare till ett högt beläget Ängsholmen där vi kunde se Kvicksund på avstånd. 

(null)

Eftersom mina stövlar redan sen tidigare spruckit, och nu var leriga invändigt, släpade maken in mig på Granngården och såg till att jag kom därifrån med ett nytt par. Avskyr att handla kläder men nu är jag nöjd att slippa stövlar som läcker.

(null)
Granngården sålde tablettaskar som såg ut som dem jag köpte som barn. Tulo Citron var favoriten!

När vi kom hem skrapade jag bort lera från mjukisbyxorna och jackan, sen åkte allt i tvättmaskinen 🧺 och jag själv i duschen 🚿 

Efter lite stickning och tv lagade jag fläskfilé i limesås, sen var det dax för knyppelkursen. Ikväll var vi fulltaliga. Till och med ABFs största rum kändes trångt. Kan det bli bättre?

Nu har jag tagit en Ipren och tänker krypa i koj. Min baklängescurlingmanöver känns i vänster knä, höfter och axlar 🥌 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0