Avlutar dagen med haiku

Sinnet öppnas upp -
haiku av Bashõ, Buson, 
Issa och Shiki

Fast jag började dagen i Södertälje med besök och möte, sen tog jag med mig en av datakillarna som skulle göra en kortfilm om Hovsjö kyrka och oss. Det var jätteroligt. Inte för  jag förstår hur han ska få ihop tio-femton informativa minuter av allt han filmade men jag har sett vad han kan åstadkomma och han är jätteduktig! Det blev lite rundvisning ute vid korset och centrum, sen inne i kyrkan, gudstjänsten, han intervjuade prästen, mig och två besökare. Det ska bli så spännande att se vad han får ihop‼️

(null)

När jag skulle gå hem fick jag ett ärende via telefonen som jag måste ta itu med imorgonbitti, men jag ville komma hem och gå en sväng med hundarna innan sjukgymnasten ringde. Jag hade precis kommit in och satt mig när hon ringde, sen värmde jag lite rester till middag innan jag deltog i en kvällsföreläsning om haiku via zoom. Tre timmar gick fort! Vi fick lära oss skillnaden mellan haiku och dikt, hur haiku fångar ögonblicket och kan förmedla en känsla, om de stora japanska haikumästarna Matsuo Bashõ, Kobayashi Issa, Yosa Buson och Masaoka Shiki. 
(null)

(null)         
Sen gick vi in på västerländska haikudiktare som Tranströmer och Hammarskjöld. Nej, de fångade inte ett ögonblick på samma sätt som de japanska haikumästarna. Roligt att kunna se skillnaden. 

Vi avslutade med en övning, vi skulle beskriva en bild, en svartvit bild med ett naket träd fullt med svarta fåglar på fem minuter, och eftersom jag nu lärt mig att haiku ska kunna fånga ett ögonblick och förmedla det skrev jag:

Grenar sträcker sig
mot en dimgrå himmel -
Kajorna landar 

Läraren tyckte den var bra. Det var snällt, tyckte jag. Vi avslutade kl. 21. Nu har jag ringt maken och sagt godnatt för han sover på jobbet. Hundarna är rastade och jag har ögnat igenom skärmdumparna från föreläsningen. På onsdag går jag in i 30 dagars haiku-utmaning vilket ska bli kul 😍 men nu ska jag äntligen få sova 💤 

Vinden friskar i

Molnen skymmer stjärnhimlen -

Januarinatt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0