Lufsa

  • https://receptfavoriter.se/recept/lufsa-rariven-ugnspannkaka

  • Orginalreceptet

  • 8 potatisar, medelstora
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 500 gram rimmat fläsk
  • 1 msk smör
  • Jag brukar utesluta löken då maken inte tål det, men steker istället upp ett paket bacon och har i. Jag tar även bara 6-7 potatisar och lite mindre mjölk/grädde då fläsket oftast bara ligger på 375gram.

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. 
  2. Skala och riv potatisen
  3. Lägg i en stor bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt (och stekt, klippt bacon)
  4. Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör. 
  5. Stek fläsket i skivor och klipp i bitar.
  6. Lägg ungefär hälften av fläsket i botten av formen.  Häll i lufsasmeten i formen och fördela resten av fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite. 
  7. Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till. 
  8. Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0