Lufsa
- https://receptfavoriter.se/recept/lufsa-rariven-ugnspannkaka
-
- Orginalreceptet
- 8 potatisar, medelstora
- 1 liten gul lök (valfritt)
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- ca 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 500 gram rimmat fläsk
- 1 msk smör
- Jag brukar utesluta löken då maken inte tål det, men steker istället upp ett paket bacon och har i. Jag tar även bara 6-7 potatisar och lite mindre mjölk/grädde då fläsket oftast bara ligger på 375gram.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skala och riv potatisen
- Lägg i en stor bunke och blanda i mjöl, mjölk, grädde, ägg och salt (och stekt, klippt bacon)
- Smörj en ugnsfast form eller gratängform i storlek som en halv långpanna med smör.
- Stek fläsket i skivor och klipp i bitar.
- Lägg ungefär hälften av fläsket i botten av formen. Häll i lufsasmeten i formen och fördela resten av fläsket ovanpå och tryck ner det i smeten lite.
- Grädda Lufsan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Skaka på lufsan och se om den stelnat - det ska inte skvalpa omkring ogräddad smet i mitten - i så fall kan du täcka med lite folie och grädde en kvart till.
- Ta ut lufsan och njut med rårörda lingon.
Kommentarer
Trackback