11 september

På morgonen den 11 september 2005 var jag nervös. Jättenervös. Fumligt klädde jag mig i svart kjol, svart kavaj, svarta strumpbyxor, svarta skor och grön skjorta. Den vita kragen som hörde till vågade jag inte sätta på mig på riktigt, så jag stack in den i skåran vid halsen och sköt den runt, bak i nacken, så jag inte skulle tappa bort den. 

Så gick jag upp till Hagsätra centrum, satte mig på tunnelbanan och åkte in till Storkyrkan i Gamla Stan, Stockholm. Där hade biskop Caroline ett "förhör" med oss. Det var bara ett symboliskt förhör, tradition tror jag, för vi var ju redan godkända att få vigas till diakoner. Jag minns frågan jag fick: "Vilken bibelvers betyder mest för dig?" Jag var så nervös så hjärnan kopplade ner. "Herren är min herde, mig skall intet fattas, du låter mig vila på gröna ängar, du för mig till vatten …", hörde jag mig själv svamla. "Tack, tack", avbröt biskopen. Det var över! Nu skulle det ske på riktigt. 

Ett par timmar senare tågade vi, 10 blivande diakoner, genom den fullsatta Storkyrkan mot altaret. Jag kom ihåg varningen att inte snubbla på gravplattorna längs hela altargången, men det var ingen risk för det kändes som fötterna rörde sig en decimeter ovanför golvet. Jag hade fått tjänst i Spånga församling och skulle arbeta 50% i ungdomsverksamheten i Spånga och 50% i Rinkeby församlingsgård. Dagen till ära hade jag fått låna min chefs alba och en diakonstola från Spånga kyrka. Min moster var min assistent och hjälpte till vid altaret där jag blev välsignad och sänd till mitt uppdrag, fick stolan över axeln och diakonemblemet runt halsen. 

Efteråt vände vi oss mot gudstjänstbesökarna och fick ta emot en rungande applåd. Jag rös från anklarna ända upp i nacken och kunde svära på att håret stod lodrätt upp mot taket. 

Det var en av de största dagarna i mitt liv.


(null)

(null)

Genom åren har det hänt mycket just 11 september. I modern tid kan nämnas militärkuppen i Chile 1973, flygattackerna mot bla Twin Towers i New York 2001 och finansminister Anna Lindhs bortgång efter en knivattack 2003, men som biskop Caroline nämnde får inte rädsla styra en. Och vadå, 11 september är bara ett datum, ett datum man kan fylla med det som är viktigt för en ☮️ 

Jag firade inte min 19-årsdag. Jag satt i min fåtölj och tittade ut på regnet. Hela dan. Det var faktiskt riktigt skönt. Redigerade en artikel som kom in till Stadkanten. Ringde nåt samtal. Hundarna vägrade gå utanför dörren, men när väl regnet upphörde framåt kvällen så var det riktigt skönt att ta en promenad.

Somnade i fåtöljen…



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0