En helg i Ugglebo

Jag har fått en hel del gjort, men förstås inte så mycket som jag velat. När jag blir ivrig glömmer jag att jag har värk, och att glömma det är på både gott och ont.
 
 
Igår efter bloggskrivandet satte jag mig att titta på Nybyggarna tillsammans med virknålen. Under påskhelgen tittade jag på Utvandrarna. I slutet av maj åker vi med en busslast glatt folk till Blekinge i Utvandrarnas fotspår. Vi kommer att besöka bland annat Klasatorpet och Utvandrarnas Hus på vägen ner. Det har känts kul att se filmerna igen. Det är säkert 30 år sen jag såg Utvandrarna och Nybyggarna har jag antagligen inte sett i sin helhet, det var mycket jag inte kände igen.
 
Eftermiddagen ägnade jag mig huvudsakligen åt två saker: att röja i pappershögar och att röja garderoben. Detta i två syften: att få snyggt i köket och att bereda plats i garderoben för kläder som jag sett i kartonger i Ugglebo. Jag slängde en hel del papper och grovsorterade resten. Snart är min dröm om ett pärmsystem klart. Än ligger allt löst eller i plastmappar. Det är egentligen inte särskilt avancerat att hålla ordning på, men hela veckan lång slänger jag papper i en hög på bordet vilken jag får rafsa mig fördärvad i när jag ska ha något. Nu när jag har både intervjuer och papper för Knyppelpinnarna som jag behöver vid olika tillfällen så är det alltid nåt som saknas och ligger dolt i "högen".
 
Därefter tvättade jag alla kläder som ska till second-hand och hängt så länge så de börjat lukta gammalt. Sen tvättade jag resten också så nu doftar både garderoben och second-hand-påsarna gott. Till kvällen var det TV och virknål som gällde! Och en tidig säng-gång!
 
 
Idag har jag inte hunnit allt som jag tänkt. Jag tänkte först börja vid datorn och gå igenom miljoner CD-skivor vi hittat när vi sorterade lite i grannens bod häromveckan. Men klokt nog gick jag ut i Ugglebo direkt och började med kartongerna. Det har visat sig att Janne och jag missuppfattat varandra. Jag har varit lite störd på att han inte installerat golvvärmen därute så jag kan jobba bort mina kartonger... och han har varit lika störd på att jag inte jobbat bort mina kartonger så han kan installera golvvärmen. Han vill nämligen inte att det står så mycket kartonger på golvet när värmen går på och det har ju inte jag fattat. Nåväl, nu blev det en heldag i Ugglebo. Eller gott och väl sex timmar i alla fall.
 
 
Fjorton kartonger har jag gått igenom. Två kan jag inte göra något åt för den ena innehåller alla mina negativ och den andra innehåller en servis + alla fin-glas vi hade i Ormkärr. Det är inget som ska vara kvar i Ugglebo, men när man inte vet vad kartongerna innehåller så... Två kartonger står kvar i väntan på genomgång. I den ena finns böcker och annat som bokhyllorna inte rymmer och i den andra packade jag ner sånt som jag är osäker på om jag ska ha kvar.
 

Det är fortfarande jättemycket kvar att göra, men nu känns det som jag kan ta en liten bit i taget för grovjobbet är nästan gjort. Nu kan jag gå igenom bokhyllorna hylla för hylla och välja vilka böcker jag ska ha kvar. Jag kan sortera i en liten box där jag lagt ner massor av oäkta smycken som jag behållit av sentimentalitetskäl och där jag nog kommer göra mig av med det mesta. Nu kan jag bestämma mig för om jag ska färgsortera alla mina fotoalbum (det är alla gaffelpärmar ni ser... och så syns inte alla bokhyllor). Jag kan gå igenom en hög med papper jag sparat av olika skäl. Det är allt från terminsbevis när barnen gick i skolan till sjukintyg och deklarationspapper. Det mesta kan nog gå till förbränning, men jag vill göra det i lugn och ro. Min stensamling... ska jag ha kvar den och hur ska den i så fall förvaras. Alla mina miniatyr-spritflaskor... är det nåt jag vill ha kvar? Jag hittade mina smyckesdetaljer som jag använde när jag tillverkade smycken för 20 år sen. Kanske kan jag ge bort en del av det till någon som är intresserad? I flera av kartongerna hade jag packat böcker och kläder för att inte kartongerna skulle bli för tunga. En hel del av det kommer gå till second-hand så jag gick in och sorterade upp vad som ska vara kvar och inte. Förutom en kort kaffepaus med Janne och grannen jobbade jag på till halv fem, då skrek kroppen av värk och jag kände att nu kommer jag inte längre idag. När jag drog fram en stol och tittade på vad jag åstadkommit såg det inte ut som jag gjort särskilt mycket... men jag blev glad när jag skulle gå ut genom dörren för då såg jag vad jag fått bort.
 
 
Nej, jag får tycka att jag gjort två goda dagsverken. Det är mycket kvar, men jag har kommit en bit på väg! Ormkärr och mitt samlar-liv är snart ett minne blott, hoppas jag. En av de största grejerna denna helg är att jag faktiskt sorterat bort alla kläder jag hade när jag var smal. Det är snart femton år sen jag gick upp så kraftigt i vikt (struman) och jag har längre inga förhoppningar att komma i stl 36-38 längre.
 
Nu värker hela kroppen men det är det värt. Det känns skönt för jag har gjort något för att få det. Nu blir det en varm dusch och lite virknål, tror jag... om händerna pallar det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0