Mitt LCHF

Hej allesamman! Otroligt många läste mitt förra blogginlägg och jag har fått många frågor, både på Facebook och på andra sätt. Jätteroligt! Nu tänkte jag att det blir lättare och mer sammanhållet att sammanfatta mina erfarenheter i ett nytt blogginlägg.
 
Bakgrunden
Från att ha varit fullt frisk, med massa energi och med en stark kropp fick jag struma när jag närmade mig 40 år. Den form jag har heter hypothyreos och är en underfunktion i sköldkörteln. --> här kan man läsa mer <--  och --> här också <--. Den har bidragit till en kraftig övervikt. Jag började gå upp i vikt 2000, fick diagnosen 2005 men ingen medicin förrän 2007. Insättningen av Levaxin var bökig och från 2008 var jag sjukskriven 1,5 år då inget i min kropp funkade som det skulle. Tillslut lyckades vi ställa in dosen och min kropp började läka. Idag mår jag bra! Det som hängt kvar är värk. Värken kommer och går, ibland har jag ingen värk och ibland har jag ont överallt. Ibland sitter värken i lederna men oftast i musklerna och då känns det ungefär som mjölksyra efter ett tufft spinningpass. Under vintern har smärtan varit extra jobbig så i vår har jag bett om smärtutredning. Nu har jag blivit skickad till kvinnokliniken för att utreda om jag behöver östrogen samt till en samtalsterapeut för att utreda om det är stressrelaterat.
 
Tallinn 1999                                                    Borgholms slottsruin i slutet av 80-talet
 
Medicin
Levaxindosen höjdes succesivt mellan år 2007-2009 från 25mkg till 150mkg och där står jag idag och är besvärsfri förutom övervikt och värk. Energin är tillbaka med ett visst åldersavdrag. För några år sen fick jag även höjt blodtryck som jag medicinerar med 10 mg Amlodipin, men det hänger väl ihop med övervikten...
 
LCHF
LCHF står för Low Carb High Fat. Undvik alla lightprodukter och använd riktigt smör och olivolja. Att utesluta kolhydrater helt är omöjligt och det ska man inte göra heller, men det gäller att använda rätt sorts kolhydrater och att hitta sin egen rätta mängd kolhydrater som man mår bra av. En rekommendation jag hört är att lägga sin kost på 30% kohydrater. Men hur lätt är det att avgöra om man får i sig 30%? Grönsaker ovan jord är ett sätt att tänka, men en del rotfrukter är helt ok i min värld. Morötter istället för potatis, tex.
 
Så här fungerar LCHF för mig
Jag provade LCHF i början av 2014 i förhoppningen att gå ner i vikt, och jag gick ner flera kilon, 7 kilo på 4 veckor tror jag det var, men sen stannade det av. Orsaken till det var antagligen att jag började slarva. Det jag inte hade förväntat mig var den positiva effekten på värken. Den försvann! Poletten trillade ner först när jag började slarva, för då kom värken tillbaka igen. Jag trodde den först och främst berodde på ålder och övervikt, men nu började jag förstå att det handlar om inflammationer i kroppen som triggas framförallt av vitt mjöl och socker. Jag läste massor om detta under den här tiden. Efter det höll jag mig till LCHF i nästan två år, även om jag slarvade en hel del så höll sig värken i schack rätt bra. Sen övertalades jag av en dietist för ungefär ett år sen att övergå till tallriksmodellen. Jag gick ner i vikt till en början, men som jag skrev i förra inlägget triggade kolhydraterna sug och inflammationer igen. För en dryg vecka sen bestämde jag mig för att börja igen.
 
Recept (...typ)
Jag experimentrar för att vardagen ska bli enklare och i de flesta maträtter kan du lätt utesluta det som är kolhydratrikt. Exempel:
 
1. Gör du köttbullar eller falukorv och makaroner till barnen kan du äta köttbullar/falukorv med en extra smörklick/gräddsås och sallad... och/eller rårivna morötter.
 
2. Jag gör makaronilådor utan makaroner i långa banor. I äggstanningen byter jag ut en del av mjölken till grädde, har i rivna smakrika ostar, och sen kan man variera i det oändliga. Broccoli använder jag ofta istället för makaronerna och den hackade löken ska stekas i mycket smör eller olja, sen kan du ha i bacon, svamp, stekta fläskfiléstrimlor, lax....
 
3. Soppa! Jag har nu experimenterat med en kräftstjärtsoppa som är supergod. Inga lightprodukter och lite mer smör och/eller crème fraiche! Jag har provat att göra den med stekt färsk svamp (i mycket smör förstås), ekologisk lantbuljong och kantarellost istället och den blir också jättegod.
 
4. Stekt fläsk eller stekt haloumi med blomkålsstuvning eller blomkålsmos, gjort på smör och grädde.
 
5. Istället för bröd kan man enkelt göra fröknäcke. Det svåraste är att köpa hem ingredienserna, jag lovar! Smeten tar fem minuter att göra, inklusive att bre eller kavla ut den, sen står den i ugnen 70 minuter och sköter sig själv. Ät den som den är eller lägg på en skiva riktigt smör och /eller en god dessertost.
 
6. Torskrygg med massor av skirat smör och tomater/sallad/grönsaker du gillar. Eller mandelfisk! Yum-yum!
 
7. Lax i ugn. Blanda Bonjours vitlöksost med crème fraiche, lite salt och peppar på laxen innan du brer på smeten. 175 grader i 20 minuter (35-40 min om laxen kommer direkt ur frysen). Lite extra olivolja i botten av formen, tack! Servera med sallad eller rårivna morötter. 
 
Mitt tips är att göra lite extra mycket så du har till frukost och lunch. Makaronilådorna utan makaroner är perfekt frukostmat, värm gärna med en klick smör och krydda med en nypa flingsalt, njut med och en näve sallad till. Annars kokta hackade ägg med majonnäs och aromat/salt/örtkrydda. Eller fröknäcke med smör och en fet ost, eller varför inte blåmögelost!
 
Sen ska man också vet att LCHF funkar för vissa och inte för andra. Vi har alla olika kroppar, olika besvär och olika livsstil! Tränar man hårt är LCHF inte att rekommendera.
 
Hoppas att detta svarat på frågor och blir till hjälp.
 
Rund å go´ å gla´ å smärtfri!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0