Äventyr i Roslagen đŸŒč

Det blev en helt fantastisk dag! Jag Ă„kte upp till förĂ€ldrarna för att följa pappa pĂ„ Ă„terkontroll till hörselcentralen att nya hörselapparaterna funkade. Jag hade gott om tid sĂ„ jag svĂ€ngde av vid Brottby för att kika pĂ„ Össeby kyrkoruin. Det var nog 15 Ă„r sen jag senast var dĂ€r.
 
Össeby kyrka var i bruk frĂ„n 1400-talet till 1838 dĂ„ församlingen slogs ihop med Garn kyrka. En trĂ€kyrka tros ha legat pĂ„ samma stĂ€lle sen 1200-talet. FrĂ„n början var kyrkan Östby gĂ„rds (senare Brottby gĂ„rd) kyrka men blev senare bykyrka. PĂ„ 1800-talet beslöt man att slĂ„ ihop församlingarna dĂ„ Össeby kyrka behövde omfattande reparationer dĂ„ det fanns en spricka i mur och valv. Ett par Ă„rtionden senare slog blixten ner i kyrkan, den brann ner och fick slutgiltigt förfalla. I mitten av 1900-talet renoverades kyrkan till sitt nuvarande skick. HĂ€r firas bĂ„de bröllop och utomhusgudstjĂ€nster. Lyckliga Össeby-Garns församling som har denna perfekta kyrka i pandemitider ❀
 
"HÀr ligger Huskarl". Huskarl kan antingen vara ett egennamn eller en fri man som tjÀnar en hövding.
 
Jag var rĂ€tt uppfylld av upplevelsen nĂ€r jag kom till förĂ€ldrarna sĂ„ jag fick med dem pĂ„ utflykt! Efter hörselbesöket och en visit pĂ„ apoteket Ă„kte vi tillsammans tillbaka till Brottby och Össeby kyrkoruin. Vi fortsatte sen till  Össeby-Garns kyrka som Ă€r lika gammal som ruinen men fortfarande Ă€r i bruk.
 
Össeby-Garns kyrka Ă€r byggd pĂ„ en kulle runt Ă„r 1220 dĂ€r troligtvis ett "hedniskt" tempel tidigare legat. Kyrkan har förekommit i flera filmer, tex "Den goda viljan", "TĂ€nk om jag gifter mig med prĂ€sten" och "Kejsaren av Portugallien"
 
Vi fortsatte lÀngs gamla vÀgen och stannade till vid Rö kyrka. 

Rö kyrka finns omnÀmnd i dokument frÄn Är 1257 i VÄrfruberga kloster... det Àr ju granngÄrds med oss! SÄ sent som i oktober skruttade jag runt pÄ VÄrfruberga kloster. PÄ 1600-talet skadades kyrkan svÄrt i en brand och började förfalla, men i mitten av 1700-talets renoverades den med hjÀlp av pengar frÄn en stiftskollekt och bidrag frÄn friherren pÄ Ticksta. För detta ville han ha en grav i kyrkan.
 
Precis bredvid Rö kyrka ligger fans grav pĂ„ gĂ€rdet. Bönder som försökt plöja Ă„kern vid röset blev jĂ€ttesjuka. Detta nedtecknades av kyrkoherde KĂ€llman pĂ„ 1600-talet. Hur han fick ihop att fan skulle vara begravd dĂ€r pĂ„ gĂ€rdet nĂ€r hĂ€xprocesserna varit i full gĂ„ng 10 Ă„r tidigare förtĂ€ljer inte historien 🧙 
 
Vi fortsatte gamla vÀgen över Finsta och bestÀmde att nÀsta gÄng Äker vi dit och tittar pÄ Heliga Birgittas bönegrotta och annat spÀnnande som finns dÀr. Vi avslutade vÄr utflykt nere vid LÄgarö brygga dÀr vi tittade pÄ vÄgorna som den hÄrda vinden piskade upp.
 
Det var Ellen Lagercrantz som byggde bryggan. Hon drev LÄgarö vilohem frÄn Är 1911 för mindre bemedlade kvinnor och barn. Farfar köpte en del av marken dÄ hon la ner vilohemmet i mitten av förra seklet.
 
Efter denna lĂ„nga historiska utfĂ€rd tog jag en prommis med hundarna och började sen med maten. Squash-plĂ€ttar stod  pĂ„ menyn idag. Det Ă€r himla gott 😋
 

Sen lagade mamma och jag till en kÄllÄda som rÀcker till Ätminstone ett par middagar. Det Àr sÄ himla kul att laga mat nÀr det uppskattas! Kortis-svÀng med hundarna och kl 21.00 satte jag mig i bilen för tvÄtimmarsfÀrden hem och en kort hund-svÀng till. Nu har jag fÄtt ner dagens intryck hÀr och gÄtt ner i varv. Ser fram emot nÀsta utflykt till Finsta!
 
🌍 Godnatt vĂ€rlden 🌍 

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0