Kulning

Började dagen med lite hoppackande och omelett på tacorester 🌮 Läste igenom alla husbilsloggar efter frukost eftersom jag var uppe i god tid. Det kommer jag göra flera ggr för att få största möjliga behållning av semestern.

(null)
Morgontrötta småpojkar

Vid nio åkte jag med siktet inställt på Björnlunda hembygdsgård. Idag var det dax för nybörjarkurs i kulning. Jag har kulat en gång tidigare och har varit sugen på en andra omgång, men har inte kunnat gå nybörjarkurserna pga tusen skäl. Idag blev det av. På vägen mellan Mariefred och Björnlunda sprang fem dovhjortar i olika färger men med stora horn över vägen 🦌 En mäktig syn 👀 

(null)
Humle med kottar 

Vi började med lite historia och teori. Vallhornsmodus är 7 toner men inte samma som vår vanliga skala (c,d,e,f,g,a,h,c) utan om jag fattar det rätt skrivs den (1,2,3,4,5,-1,-4). Man har spelat på kohorn lääänge för man har grävt upp kohorn med borrade hål och daterat dessa till  600-tal. Hornen har/hade 3-5 hål men man kan reglera tonerna med handen i den stora öppningen så man får 7-tonskalan.


Näverlur användes oxå för kommunikation, liksom valthornet och rösten —> kulning. Oftast var det kvinnorna som kulade. De var ju ganska utsatta om de var ensamma på fäboden och med hjälp av kulningen kunde de kommunicera. När man kular kan man komma upp i  50 decibel. Örat smärtgräns 120, ändå hörs kulandet långt med den speciella nasala teknik som den är.


Vi körde lite avslappningsövningar och började ljuda: Mmmm, Oooo, Aaaa, Mmmm. Tick-aaa, tick-aaa. Muuuu, mjauuuu 😅 Vi sjöng "I was made for loving you baby…" för refrängen innehåller tonerna 1-5 i vallhornsmodus.


(null)
Gärdsgården vid hembygdsgården 

(null)
Det fanns gamla gravar på gården!

(null)
I soldattorpet fanns kyl och micro

(null)

Där gammalt och nytt möts


(null)

(null)

Taco- och fläskfilérester


Så tog vi lunch. Sorgmanteln flög fram och tillbaka men jag fick ingen bild på den. Efter lunch gick vi ut i skogen, en promenad på ca en kvart så var vi framme vid en tom ko-hage vid en dalgång. Nu kom vi in på övning på allvar. Vi skällde som hundar, sköt "Sss" med låtsaspilbågar, kastade "Meh!" och "Rrrr" upp i i luften  "Piuuu" ut i dalen. Det låter väl kul? Det hade varit så mycket roligare om jag kunnat kasta bort den där envisa känslan av att "detta är finalen, nu är semestern slut 😢"


(null)

Dalgången där vi "kastar" nonsensord och kul-slingor. 


Vi tog en kaffepaus och fick en avslappningsövning liggandes i gräset innan vi avslutade och gick tillbaka. Efter en kort avslutning på hembygdsgården var det dax att bryta upp. Jag var helt mör efter dessa åtta timmar.


När jag kom hem dukade vi fram taco-resterna och kröp ner i tunnan. Nu har maken har somnat men jag måste masa mig ut med hundarna. Det tar emot lite…


På kvällarna 

hörs ej längre fågelkvitter 

men syrsan spelar


🌬 Godnatt världen  🎶






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0