Sista söndan i maj

… tillika pingstdagen 🔥 och mors dag 🌷

Pingstdagen räknas som kyrkans födelsedag. Det är faktiskt roligt att ha lite kunskap om kyrkoåret för då vet man vad vi firar. Påsken firades av judarna för att minnas uttåget ur Egypten, då Moses förde sitt förslavade folk ut i Sinaiöknen för att gå till den förlovade landet. Det var påsken Jesus kom till Jerusalem för att fira när han tillfångatogs, torterades och dog på korset. Judarna firar fortfarande uttåget ur Egypten, de kristna minns Jesu lidande och död. På påskdagen uppstod Jesus och 40 dagar senare inträffar Kristihimmelsfärd. Ordet pingst betyder "femtionde" och pingsten inträffar alltså femtio dagar efter påsk. Då fick Jesu lärjungar ta del av helig ande och därefter gick de ut i världen och spred evangeliet (som betyder "det glada budskapet"). Det var kortversionen 😄

(null)
Sinaiöknen april 2012

Mors dag har en mer spretig och osäker bakgrund. På 1600-talet sägs det att bortaboende barn fick besöka sin mor på midfastosöndagen (mitt i den kristna fastan). Alltså, livet på 1600-talet såg inte ut som det gör idag, och att besöka sitt föräldrahem kunde innebära en hel del planering och mödor. Att ta sig landvägen var svårt och fyllt av faror. Dessutom jobbade fattigt folk sex dar i veckan 51 veckor om året. Det var bara Mårten Gås-veckan som pigor och drängar var lediga. Då var skörden bärgad, kunde de söka ny tjänst och kanske träffa en partner. Det mer moderna firandet sägs komma från USA, Philadelphia närmare bestämt, och en dotter som uppmärksammade årsdagen av sin mors bortgång genom att fira en särskilt gudstjänst och smycka sin kyrka med blommor. Detta spred sig över och utanför landet och blev ganska snart en officiell högtid andra söndagen i maj. I Sverige började vi fira mors dag på allvar för drygt 100 år sen och då sista söndan i maj. 1920 gavs det ut ett häfte med anvisningar hur dagen skulle firas och det var bland annat flagghissning, att barnen skulle bjuda på kaffe på sängen och ta över moderns  sysslor under dagen så hon fick vila. Att vi firar sista söndagen i maj hänger ihop med att blommor ska hinna slå ut till den egenhändigt hopplockade buketten som mor ska få.

(null)
1993 på BB

Jag vaknade av att maken kopplade hundarna och gick ut med dem. Själv öppnade jag fönstret i husbilen och låg och lyssnade på fåglarnas kvittrande, för valet föll på att sova husbilen igårkväll. Camping på tomten. 

(null)

(null)
Himla bra vi har det 🌳 

Vi fortsatte med frukost i paviljongen och en slö förmiddag.

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi tog fredagens nässelsoppa till lunch och Bamse blev duschad. Läste ut boken och googlade lite på den historik som epilogen angav. Helt otroligt vilken historia Strängnäs bär. I år firar vi att Gustav Vasa valdes till kung just i Strängnäs för 500 år sen och tydligen ska kungen hit i nåt sammanhang. Är extremt dåligt uppdaterad, märker jag.

(null)

(null)

Restfest till middag och sen iväg på knyppelkursavslutning. Vi var bara hälften idag, men de hade gått ihop och köpt en fantastisk ros 🌹 Rosa hette den och det var lite kul eftersom barnen som startat upp hela historien i Gula Rosornas Stad hette Rosa och Iris. Köpte barnboken "Maja i biskopsgården". Författaren Carina är syster till Sofie som skrivit "Gula Rosornas Stad" och deras mamma knypplar hos mig så det var henne jag köpte den av. Vi har ytterligare en författare i knyppelgruppen som skrivit "Avslag avslag avslag". Vi är ett kreativt gäng på flera nivåer!

(null)

(null)

Tittade på tv fram till 21.45 när endokrinologen ringde. Jag ska fortsätta med den lägre dosen NDT och min trötthet torde inte hönga ihop med tröttheten. De förhöjda TPO-AK tyder på att jag har Hashimoto vilket en gång i tiden utlöste min hypothyreos, även den gången under stress…

Har tittat klart på "Morden i Midsomer". Ska pallra mig ut med hundarna..,






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0