Skatan

Vi har börjat vintermata fåglarna och det är ju inte bara småfåglar som kommer. Tittar man ut i gryningen sitter alltid koltrasten där och på förmiddagarna hänger ett par skator, nötskrikor och hackspetten runt fågelbordet.

(null)

(null)

(null)
Nötskrikor, skata, blåmes och koltrast

Imorse när jag såg den svartvita skatan och den svartvita hackspetten tillsammans började jag tänka på skatornas "dåliga rykte". Varför är det så? Elaka/fula kvinnor kallas skator. Skator sägs stjäla blanka föremål och kallas tjuvaktiga. De andra kråkfåglarna går fria - kråkor 🐦‍⬛ råkor 🐦‍⬛ kajor 🐦‍⬛ korpar 🐦‍⬛, är det bara skatorna som stjäl? Kråkfåglar överlag kan vara ganska grymma och jag har sett skator picka ihjäl småfåglar och korpen plundra ett bo med nötskrikebäbisar. Samtidigt är kråkfåglar väldigt kloka. En man på Kökar berättade om hur han och kompisarna i hans barndom plockade kråkägg, kläckte och sen dresserade kråkorna att göra allt möjligt. Han sa att skator är dumma i huvet, men kråkorna var kloka. Är det så? Jag har en kompis i Stockholm som matar "sina" skator varje dag och de är helt bekanta med henne och hennes hundar. Skatorna vet att hon och hundarna är deras "vänner" och att de kommer med mat. Vår asagud Oden hade två korpar, Hugin🐦‍⬛ och Munin🐦‍⬛, vilka höll koll på världen och rapporterade allt i världen till honom. Som sagt, kråkfåglar är kloka, men varför har just skatan så dåligt rykte?

(null)
Nejlikbroskskivling?

Jag var dum i huvet imorse. Vaknade halv sju och tänkte gå upp 🕡 Vaknade igen klockan nio 🕘 Jag hoppas kunna jobba fredag och lördag, och trots denna fadäs hoppas jag att jag somnar gott nu. Dagen har i huvudsak ägnats åt valberedningsarbetet. Av 16 samtal har två varit intresserade. Vi behöver minst två till.

(null)

Maken har fått vacuumförpackat ekologiskt ris av olika slag med utgånget datum. Idag provade vi rött ris med hemgjorda hamburgare, tomater och mozzarella. Ingen kulinarisk sensation, men vi får väl ändå instämma i att "gratis är gott". Tänkte göra nån kall sallad på resten av det kokta riset, sen har vi en månad på oss att använda resten av det röda eftersom vi brutit vacuumet. Sen har vi fyra förpackningar kvar - svart, långkornigt, fullkorn och arbori-ris. Hö hö, snacka om att risigt till 🤪 men nåt ska vi nog hitta på.

(null)

Godnatt 😴

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0