Spännade dagar i Blekinge

Hemkommen från tre härliga Blekinge-dagar i Utvandrarnas spår, med äventyr av olika slag.
 
Jag var uppe före sex på onsdagsmorgonen och rumsterade om. Nytvättad tvätt som skulle packas och en extra koll av packningen att allt viktigt fanns med och inget onödigt. Janne körde mig till stationen och klockan åtta var jag i Södertälje Syd, halv nio blev jag upphämtad av bussen som åkt från Huddinge med min kollega och 28 deltagare.
 
Jag gillar faktiskt Södertälje syd, även om stationen är trist. När jag sitter här är det alltid nåt spännande på gång. Det har varit Oslo, Helsingborg mm och nu Blekinge!
 
Bussresan gick bra till Sillekrog. Där blev det stopp. En ventil till handbromsen ville inte. Chauffören trodde efter en stund att han lagat den och vi började köra igen... men efter ett par hundra meter fick han stanna på motorvägen och backa tillbaka till Sillekrog. Vi tog bussfikat där medan chauffören mekade, men det slutade med att han fick beställa in en annan buss. 2,5 timme sena kom vi iväg. Det blev omplanering. Ett utflyktsmål fick vi skjuta på och lunchen på Hooks Herrgård fick avbokas. Istället fick Rasta Ödeshög en busslast hungriga människor till sig. Sen gick det undan. Vi kom ner till Utvandrarnas Hus i Växjö och fick en jättebra, komprimerad guidning om utvandrarna och Vilhelm Moberg.
 
 
Sen gick vi över till Växjö domkyrka och beundrade den otroliga glaskonsten.
 
Valliens glas-altarskåp var en av attraktionerna på resan. Magnifik fem-meterspjäs med massor av symboler. Helt otrolig!
 
 
Erik Höglunds ljusbärare var fullständigt fantastisk!
 
Dopfunten
 
Sen bar det av till slutdestination: Port hotell i Karlshamn.  God mat, fina rum, trevlig personal och en enorm takterass!
 
 
 
Torsdagen var utflyktsdagen och vi hann med massor. Vi började på Verbascum och tittade på ljus.
 
Denna innehåller 209 ljus. Dess föregångare med 200 ljus kom med i svenska upplagan av Guiness rekordbok. Denna fick inte vara med för reglerna hade ändrats... men det gör den inte mindre otrolig!
 
Snöbollarna och nätkronorna är de mest kända, men de andra ljusen var ju konstverk av stora mått.
 
 
Vi for vidare till Karlskrona och gubben Rosenbom vid Amiralitetskyrkan.
 
"Ödmjukt jag er ber fast rösten är nog matt. Kom lägg en penning ner, men lyften uppå min hatt" "Säll är den som låter sig wårda om den fattige" Kon. Dav 11:2
 
Sen blev det lunch på Skeppsgossen som ligger i marinmuséet på Stumholmen. Där kilade jag in för att kika på ubåtarna med ett par damer innan vi fortsatte upp till Trefaldighetskyrkan som finns på Unescos Världsarvslista.
 
Altaret i Trefaldighetskyrkan har en knypplad altarduksspets! "Mogna ax"!
 
 
Sen for vi vidare till Bredaviks örtagård, Blekinges kust- och skärgårdshonung och avslutade rundresan på Silverforsens kaffestuga.
 
 
Örtagården var uppbyggd efter Heliga Birgittas anvisningar och det fanns en medeltida sjukstuga, apotek och hansabod.
 
 
Blekinges kust- och skärgårdshonung är ett litet familjeföretag som hållit på sen 70-talet. De smaksätter sin honung i det oändliga. Vad sägs om ramslökshonung? Eller ros?
 
 
Till Silverforsen flyttade man Rebecka Svenssons hem. Här både föddes och dog hon. Hon hade tät kontakt med Dan Andersson och han skrev 117 brev till henne. En kulturpersonlighet som var engagerade i både politiken och nykterhetsrörelsen. Nu är det ett café som kommunen driver. Här jobbar människor som fasas in i arbetslivet efter att ha varit borta ifrån det ett tag. Jättetrevligt ställe och perfekta våfflor!
 
Stärkta av det goda fikat åkte vi till Carl Gustafs kyrka i Karlshamn och deltog i deras veckomässa.
 
Dopfunten var häftig. Man vet inte var den kommer ifrån, den har cirkulerat ett tag i Europa innan den hamnade här.
 
 
På kvällen bjöd vi på kaffe och Karlshamns-punsch på takterassen. Dit kom också en kusin till mig som bor i Karlshamn. Det var jättekul! Jag har aldrig träffat honom, men jag tyckte det klickade direkt. Han kunde sitt Karlshamn och jag fick en del tips.
 
 
På morgonen så hade jag lovat en halvtimmes-promenad för morgonpigga, utanför programmet. Några hade fått tips om Rosengården och den skulle ligga invid utvandrar-monumentet som var dagens första utflyktsmål. Det lät ju bra. Min kusin  hade ritat in på kartan hur jag skulle gå, men jag lyckades vrida till kartan på nåt underligt sätt så vi började med att gå fel. Men vi kom på rätt spår ganska snart. Några av oss gick tillbaka för att se Punsch-museet, men två andra sevärdheter fick utgå. Alice Tegnérs hus såg vi samt Hoppets hotell, där utvandrarna bodde innan avfärd. Det skulle ta en kvart att att gå ner till hamnen så jag tänkte att en halvtimme tar det väl då om vi går i maklig takt.... men det tog en timme! Vi kom ner ganska precis klockan tio till monumentet och då vi var bara fyra stycken som orkade raska på de två kvarteren extra för att se Rosengården i två minuter.
 
Här bodde Alice Tegnér i tio år. Vi missade sockerbagarens stuga, men den finns på Kungsgatan. Vi var nog dit medan vi gick fel, men då trodde jag att det var något annat!
 
Hotell Hoppet är numera kontorshotell
 
Inga rosor i Rosengården så här års, men väl tulpaner, clematis och lite annat smått och gott
 
Strax efter tio rullade bussen in vid monumentet med dem som inte följde med på promenaden. Min kollega läste ur Mobergs Utvandrarna det stycke som handlade om när de kom fram till Karlshamn och såg skeppet Charlotta som skulle ta dem över havet.
 
 
Sen for vi vidare mot Klasatorpet i Långasjö där filmen spelades in för trettio år sen. I filmen heter torpet Korpamoen, Vi fick en gedigen guidning och berättelse om filminspelningen. Flera av skådespelarna var från Långasjö, bland annat Karl Oskars mamma och de tiggande barnen.
 
Liv Ullman som Kristina från Dufvemåla
 
De hade satt nya rep i gungan som Liv Ullman gungar på i filmen så jag vågade prova den.
 
Kartan över socknen ser ut som en träsko... Här har någon varit kreativ och jag måste ju prova den. Den var för stor!
 
Sista utflyktsmålet för resan var Kosta glasbruk. Där fick vi lunch och möjlighet att besöka glashyttan, ateljén och affärerna.
 
Glashyttan
 
Utställning i Ateljén
 
Kosta Outlet
 
Därefter var det bara hemvägen kvar. Vi stannade i Sörgårdens gästgiveri och fick god middag: stek och potatisgratäng med en pavlova-rulltårta med rabarber som var vansinnigt god.
 
 
Jag blev avsläppt i Södertälje och tog mig hem därifrån. Var uppspelt och somnade sent. Vilken resa!
 
Mina reseminnen: Kaffeljus och snöbollar från Verbascum, jordgubbsmynta, olivolja med citron, lergök, blockflöjt och vitlöksörtsalt från Bredaviks örtagård, tio burkar smaksatt honung (blåbär, passionsfrukt, ros, lakrits, ramslök, pistage, saffran, ingefära, citron, kanel) samt en döskalle och två glasugglor från Kosta.

Några bra och varierade dagar

Jag fortsätter i hälsospåret och "jobbar lagom". I fredags åkte jag upp till Stockholm på några ärenden. Hundarna fick gå eftermiddagen på dagis. Janne ville att jag uträttade två ärenden, dels att köpa jordgubbsplantor på Bauhaus i Eriksberg, dels hämta ett par målarburkar hos svärmor i Huddinge. Det var ju inte så avancerat. Före egen del hämtade jag ut garn som jag beställt och betalt i Farsta för några veckor sedan och passade på att äta lunch där. Sen åkte jag till frissan i Högdalen och blev ompysslad innan jag åkte till Hagsätra zoo och storhandlade åt djuren.
 
Yama Curry Rolls var inte så dumt                   Hur kan man se seriös ut hos frissan?
 
Lördagen tog jag det superlugnt. Knypplade en del och planterade om nån blomma.
 
Ska du äta hela den?
 
Josefina
 
Igår åkte jag upp till Rådmansö. Mina föräldrar sjunger i kören och de skulle sjunga i gudstjänsten.
 
Rådmansö kyrka
 
Rådmansö kyrkokör sjunger bredvid den nyinvidga omstridda altartavlan
 
Det blev en vacker dag, varmt och soligt och jättehärligt att umgås en heldag med föräldrarna.
 
Bamse och Rambo trivs vid vattnet
 
Äppelblomningen
 
Idag har jag jobbat. Det var inga konstigheter och det var jätteskönt. Blev välkomnad tillbaka och det kändes jättebra att vara där. Möte på morgonen och eftermiddagen gick åt att jobba ikapp. Det var några protokoll som behövde skrivas från innan jag blev sjuk och från idag, sommarschema skrivas, mail och post att gå igenom... och almanackan behövde uppdateras. Kom från jobbet halv fem så även om jag var där lite tidigare på morgonen och det blev långdag, så är jag nöjd. Imorgon ska jag på handledning och Företagshälsan så det blir inte så mycket vanligt jobb gjort... och sen blir det tredagarsresa till Blekinge. Nu börjar den roliga sommarperioden när det blir en massa annat jobb, lite omväxling från terminerna....

Upploppet

Ännu en lugn vecka. Det har varit lite kallare, men jag har klätt på mig lite mer och suttit ute. Ömsom vid knyppeldynan och ömsom i glaspaviljongen varvat med hundpromenader. Frisk luft och ljus tror jag ger bästa läkningen mot utmattning. Två gånger har jag varit på gymmet och knatat på crosstrainern i 10 minuter vardera för att försöka få igång kroppen lite. Det blir samtidigt vettiga utflykter hemifrån så man inte bara sitter och korkar igen.
 
Josefina tar form
 
Splish spläsh, he is taking a bath!
 
 
I tisdags fick jag åka in med Rambo till veterinären i Strängnäs. Jag fick lära mig av en kompis att den bak-andning som är vanlig hos chihuahuor kallas att "kvarka" och det gör både Bamse och Rambo. Det handlar om trånga nosgångar helt enkelt och är inte farligt. Men Rambo hade så kraftiga kvarkningar att han blev liggande passiv på mage på golvet. Han orkade inte gå morgonpromenaden utan jag fick bära honom. Det började på söndagen och natten mot tisdagen var jag uppe och satt med honom i knät för han kvarkade kraftigt även på natten. Veterinären gjorde en ordentlig undersökning med röntgen och blodprover och uteslöt allt som är farligt. Han fick en lågdos cortison och efter det har han varit bra. Kvarkat ja, men inte på gränsen till medvetslöshet. Jag fick recept på Betapred och han har fått en kvarts tablett två dagar till. Nu är han helt återställd.
 
 
I onsdags hade jag en fotograf här, det var kul! Under 45 minuter tog han en mängd bilder och någon/några av dem kommer komma i Hemmets Journal till hösten, till den artikel som kommer handla om Hypothyreos som jag blev intervjuad till för tre veckor sen.
 
I går var jag uppe i ottan. Klockan nio hade jag tid hos kirurgen på Mälarsjukhuset. Besöket tog en kvart! Och det var skönt. Jag ska inte ta bort gallan! Jag har polyper i gallan som orsakar besvär av och till, har gjort i åratal, och under vintern har jag haft det ganska jobbigt. Men så jobbigt så jag skulle vilja ha en operation är det inte. Och kirurgen sa det också. Om 1-2 år ska jag göra ett nytt ultraljud för att se att de inte växer för mycket och efter det får vi se. De har växt ett par mm sen senaste UL för ca 5 år sen, men inte tillräckligt för att operation ska vara nödvändig. Stannade till i sjukhuskyrkan och pratade med sjukhusdiakonen, tillika en god vän, en bra stund. Det var skönt att bara få spruta ur mig alla tankar jag samlat på mig under mina sjukskrivna veckor.
 
 
På eftermiddagen var jag hos dietisten som konstaterade att jag gått ner tre kilo. Hon släppte mig efter 20 minuter och jag ska återkomma i augusti. Det firade vi med ärtsoppa och punsch! Janne hade kokat ärtsoppa efter konstens alla regler och Trosa-punchen kom fram på bordet, det var ju torsdag!
 
 
Idag är det mandomsprov! Jag ska åka upp till Stockholm. Hundarna ska få gå på dagis på em, jag ska till frissan och uträtta ärenden. Det blir en bra invänjning till nästa vecka som kommer dra på för fullt. Men det känns jättebra att komma tillbaka till jobbet. Jag måste fortsätta mina nya tankespår i den vardag jag ska leva i och dessa tre veckor har gett mig vila och nya verktyg att fixa det.

What goes around comes around...

Ett bra uttryck, tycker jag. Som man bäddar får man ligga, säger vi väl på svenska. Sköter man inte om sig så händer det grejor. Sköter man om sig händer det också grejor!
 
Ännu en vecka av sjukskrivningen har gått och dagarna får ganska mycket gå som de vill. Jag har denna vecka försökt göra en "större" sak varje dag, sen får resten gå av sig själv ungefär... Tyngdpunkterna ligger på vila, tänka och rehab.
 
 
I måndags hade jag tid hos dietisten, denna dags "större" sak. Jag blev remitterad dit i februari, men har inte hunnit gå. Nu var hon inbokad sen länge tidigt denna måndag då jag ursprungligt tänkt jobba hemifrån. Vi pratade LCHF och hon sa de förlösande orden: "Hur tycker du att det funkar?"... Jag tappade totalt målföret. Det funkar ju inte alls. Det händer inget på vågen, ett par kilo upp, ett par ner. Jag tänkte högt i en kvart och hon satt och lyssnade, sen kom vi överens om att jag skulle köra tallriksmodellen 1,5 vecka och komma tillbaka innan sjukskrivningen var slut. Hemma igen låg jag i solstolen i princip hela dagen, men åkte till knypplingen på kvällen, terminens sista. Vi skulle bara bli tre idag, så det blev lugnt och stillsamt. En jättefin blomma fick jag!
 
 
Eftersom jag varit på knypplingen på måndagkvällen fick detta bli tisdagens "stora" sak. Solstolen, hundpromenader och lite knyppling blev det. Matlagning är som vanligt jätteroligt när man har tid. Fisksoppa blev det, fisksoppa med massor av saffran!
 
Onsdagens "stora" sak blev ortopeden. Jag hade tänkte avboka för jag hade inte tid att gå, men så hade jag inte hunnit avboka, och nu var jag ju hemma så jag åkte dit. Det var faktiskt positivt! Jag trodde de skulle sticka mig igen för jag har ju haft så ont i hälarna att jag haft svårt att gå, men kärlinväxterna var borta! Två gånger har de stuckit mig för över ett år sen, efter det har jag inte hunnit gå när jag fått kallelserna, men nu ser det alltså ut som behandlingen har lyckats. Hälsenorna hade dessutom minskat i storlek med ca 3 mm, vilket gör att de inte längre är dubbelt så tjocka mot vad de ska vara. Ca 5 mm till och de är normaltjocka!
 
I torsdags åkte jag till gymmet. Gick en stund på crosstrainern, men det verkliga skälet var att komma åt bastun. Jag bastade en god stund efter konstens alla regler.
 
I fredags åkte jag och köpte lite blommor som jag planterade i krukor utomhus. Jag har köpte potatis, morot och palsternacka som jag rostade i ugn och till det grillade Janne. Potatis och andra rotfrukter har jag inte ätit på länge (LCHF), nu ska det bli spännande att se om nåt händer till på torsdag när jag ska träffa dietisten igen. 
 
Idag har jag rensat ur en kartong och röjt på köksbordet!
 
I övrigt har dagarna bestått av att sova och vila i sol-solen, lite knyppling och promenader. Och på kvällarna TV och virknål.
 
Få saker ger mig sån ro som handarbete. Då kan jag verkligen koppla bort hjärnan som evigt verkar vilja gå på högtryck.
 
Mår mycket bättre nu men har ingen riktig geist. Vänster öra ringer fortfarande, men svullnaden i bihålorna har gett sig. Värken i kroppen är också mycket bättre, men har ersatts av en trötthet. Antar att läkning pågår.
 
En vecka till, sen räknar jag med att vara fit for fight. Massor av kul väntar på jobbet inför sommaren. Jag ska bara sköta om mig lite till först...

Count your blessings

Känslan i morse, att stå still på skogsvägen, känna solens värme mot ansiktet och de bara benen... och höra fågelkvitter och det där knäppandet från kottarna som släpper sina frön. Det är lycka!
 
Blåbärsblom och vitsippor trängs i backarna
 
Nu har det gått en hel vecka sen jag skrev senast... och det har faktiskt både hänt och inte hänt så mycket. I lördags gick jag ut i trädgården för att hjälpa Janne rensa i rabatterna. Efter ett tag hade jag rejäl värk i hela kroppen... och då pratar vi inte träningsvärk. På söndagen åkte jag till Skokloster för att fira tre av barnbarnen som fyller i maj. Thyra fyllde 7 år den 2 maj, Nova fyller 1 år den 10 maj och Meija fyller 3 år den 27 maj.
 
Ängla hjälper mamma bära tårtorna. Glasstårta till alla utom Nova som fick banan!
 
Meija satte på sig alla tre födelsedagsklänningarna. Och Thyra fick en skateboard med skyddsutrustning av en moster, det blev favoritpresenten som hon ivrigt övade på tillsammans med en morbror.
 
I måndagsmorse sjukanmälde jag mig till jobbet och ringde VC. Jag kände att jag fått nog av värk, kramper i vaderna, trötthet, stelhet, ringade öron, nästäppa, svullnad. Det går ju aldrig över! Jag fick en telefontid hos ssk på em och hon kunde ge mig en läkartid 23 maj! Då hoppar jag framför tåget, sa jag, jag står inte ut! Då rådde hon mig att ringa nästkommande morgon för att få en akut-tid samma dag. Det känns fel när det inte är akut att ta en akut-tid, men jag antar att det är en formsak, för när jag ringde på tisdagen fick jag komma redan halv elva och blev jättebra bemött. Jag fick remiss till alla möjliga blodprover - inklusive järnserum och sköldkörtel - , cortisontabletter och cortison-nässpray för svullnaden i bihålorna samt en sjukskrivning på tre veckor. På onsdagen åkte jag fastande till VC och tog alla mina prover... efter det har allt varit lugnt. Cortisonet har hjälpt riktigt bra mot svullnaderna och det knäpper i trumhinnorna så jag hoppas att ringandet i öronen ska släppa också. Hoppas slippa få tillbaka det efter cortisonkuren! Magnesium fick jag tips om, så det är inhandlat och jag tycker det hjälper. Jag sover jättegott och jättemycket, vaknar inte stup i kvarten, det beror väl både på magnesium, cortison och vetskapen om att jag har sovmorgon varje dag. Dagarna ägnar jag åt att ligga i solstolen på altan, gå promenader med hundarna och ibland kommer knyppeldynan fram. Värken i benen släpper så jag har kunnat gå lite längre än jag kunnat på veckor och natt-kramperna är helt borta.
 
Count your blessings!
 

RSS 2.0